Banken, oude machtssystemen die overeind worden gehouden door de overheid

De financiële wereld wordt keer op keer opgeschrikt door schandalen waarin banken betrokken zijn bij witwassen, fraude, faciliteren van belastingontduiking en andere misstanden. Met meer dan 70 witwasschandalen, ja lees even verder, waarbij grote banken betrokken zijn, is het duidelijk dat het traditionele banksysteem ernstige tekortkomingen kent. Elke keer als we naar een nieuw schandaal kijken, worden de voordelen van een gedecentraliseerde benadering zoals Bitcoin duidelijker. Bitcoin biedt een systeem zonder de noodzaak van tussenpersonen die als clearing houses fungeren, wat niet alleen kosten bespaart, maar ook het risico op fraude vermindert. Het deflatoire karakter van Bitcoin, de open blockchain en de inclusiviteit voor de ‘unbanked’ maken het een veelbelovende vervanger voor de falende bancaire systemen.

Kostenbesparing door Decentralisatie

Traditionele banken fungeren vaak als tussenpersonen die transacties goedkeuren en afhandelen, wat niet alleen tijdrovend is maar ook kostbaar. Bitcoin elimineert de noodzaak van deze tussenpersonen, waardoor transacties sneller en goedkoper worden. Geen dure derde partijen meer die een aandeel nemen bij elke transactie.

Voordelen van Bitcoin

Deflatoir Karakter

In tegenstelling tot fiatvaluta, die door overheden kunnen worden bijgedrukt en daardoor aan inflatie onderhevig zijn, heeft Bitcoin een beperkt aanbod van 21 miljoen munten. Dit maakt Bitcoin intrinsiek deflatoir, waardoor het zijn waarde beter kan behouden en een sterkere bescherming biedt tegen inflatie.

Privacy, Controle en CDBCs

Banken en overheid zijn als het ware twee handen op een buik. Ze willen controleren en zijn machtsbelust. Ze innoveren traag en houden graag de status quo in stand.

Bitcoin geeft ons terug wat we verloren zijn door de opkomst van digitale betalingen: het is borderless en permissionless. Het geeft ons de mogelijkheid om geld te verzenden en te ontvangen zonder toezicht en/of goedkeuring van een derde partij.

Met Bitcoin kunnen we onze financiën beheren zonder constante surveillance door banken of overheden. Als een bank vindt dat jij een verkeerd profiel hebt omdat je naar de ‘verkeerde’ demonstratie bent geweest, of een transactie naar een verkeerd persoon hebt gedaan kan een derde partij je geld vasthouden. Bitcoin is permissionless.

Inclusiviteit voor de Unbanked

Miljarden mensen wereldwijd hebben geen toegang tot bankdiensten. Bitcoin biedt deze ‘unbanked’ een manier om deel te nemen aan de wereldwijde economie zonder afhankelijk te zijn van traditionele banken. Dit vergroot hun kansen en economische mogelijkheden. Bitcoin is niet alleen geld voor de rijken of de technologisch onderlegden. Het is geld voor iedereen, vooral voor de mensen die geen toegang hebben tot het traditionele banksysteem.

CBDC’s de ultieme vorm van overheidscontrole

De wallet met al je data. Lees hier meer: https://privacyfirst.nl/artikelen/waakzaamheid-geboden-bij-invoering-digitale-euro/
Dit soort gecentraliseerde macht is een gevaar voor de vrije samenleving. Temeer banken en overheid contant geld terugdringen en de CDBCs door de strot van de burger gaan duwen met wallets waarin alles staat. Burgers zijn in hun economische verkeer overgeleverd aan de benevolence van de overheid. Wil je iets kopen of verkopen van of aan iemand die de overheid niet aanstaat dan kunnen ze het blokkeren terwijl het een prima legitieme transactie kan zijn. Onder het mom van anti terrorisme en witwassen worden al jaren vrijheidsbeperkende maatregelen doorgevoerd die stiekem de eigen agenda van de overheden dient. De meerderheid van het volk interesseert het niet eens. Het is ook nog eens een schijnzekerheid, aangezien zo een 90% van al het witwassen en terrorisme financiering nog steeds door het normale girale bankverkeer heen gaat.

De 70+ Schandalen van Banken

Laten we nu enkele van de schandalige misstanden bekijken waarin banken de hoofdrol speelden:

HSBC: Groene Licht voor Narco’s en Terroristen

HSBC, een van ‘s werelds grootste banken, bleek in 2012 betrokken te zijn bij het witwassen van miljarden dollars voor Mexicaanse drugskartels en schurkenstaten zoals Iran . In 2019 moest de bank opnieuw toegeven dat ze de Amerikaanse antiwitwaswetgeving hadden overtreden .

Danske Bank: De Baltische Gigant

Danske Bank was betrokken bij een van de grootste witwasschandalen van Europa. In 2017 werd onthuld dat de bank 200 miljard euro witgewassen had via zijn Estse tak .

Deutsche Bank: Van Rusland met Liefde

Deutsche Bank werd in 2015 en opnieuw in 2020 beboet voor betrokkenheid bij miljarden dollars aan verdachte Russische transacties .

ING Groep: Hollandse Houdini

In 2018 kreeg ING Groep een boete van €775 miljoen voor het falen om verdachte transacties te rapporteren .

Standard Chartered: Iranese Connecties

Standard Chartered betaalde in 2012 $667 miljoen voor schendingen van Amerikaanse sancties door geld door te sluizen naar Iran .

Barclays: Van Rentetarieven tot Witwassen

Barclays werd in 2012 beboet voor het manipuleren van rentetarieven (LIBOR-schandaal) en betrokkenheid bij witwassen .

Bank of America: Kartel Kampioen

In 2014 werd Bank of America betrapt op het witwassen van naar schatting $3 miljard voor Mexicaanse drugskartels .

Credit Suisse: Braziliaanse Beslommeringen

In 2020 raakte Credit Suisse verstrikt in een schandaal rondom het witwassen van geld voor Braziliaanse politici en zakenmensen .

Rabobank: Kalifornische Connecties

Rabobank werd in 2018 beboet voor het toestaan van witwaspraktijken via haar vestigingen in Californië .

Commerzbank: Amerikaanse Sancties

Commerzbank kreeg in 2015 een boete voor het schenden van Amerikaanse sancties en opnieuw in 2020 voor onvoldoende antiwitwascontroles .

UBS: Franse Flater

UBS kreeg in 2019 een megaboete van €3,7 miljard opgelegd door een Franse rechtbank voor het helpen van rijke klanten bij belastingontduiking en witwassen .

Société Générale: Libische Les

Société Générale werd in 2018 beboet voor het witwassen van geld uit Libië en andere schendingen van antiwitwaswetgeving .

ABN AMRO: Nederlandse Nalatigheid

In 2020 moest ABN AMRO €480 miljoen betalen voor tekortkomingen in het voorkomen van witwassen .

Nordea Bank en Swedbank: Baltische Bandieten

Nordea Bank en Swedbank werden in 2019 genoemd in schandalen rondom het witwassen van geld in de Baltische staten .

Habib Bank: Pakistaanse Probleemgevallen

Habib Bank werd in 2017 zwaar beboet voor het niet naleven van antiwitwasregels .

Bank of China kreeg in 2017 een boete voor tekortkomingen in hun antiwitwasbeleid door Luxemburgse toezichthouders .

Raiffeisen Bank International: Russische Roulette

Raiffeisen Bank International kreeg in 2017 te maken met beschuldigingen van betrokkenheid bij een Russisch witwasschandaal .

Bank Sepah en Bank Melli: Iraanse Intriges

Bank Sepah en Bank Melli werden in 2007 door de VS beboet wegens vermeende betrokkenheid bij het financieren van terrorisme en het omzeilen van sancties .

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ: Japanse Jaloezie

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ werd in 2018 opnieuw betrokken bij een witwasschandaal, ditmaal in Japan .

Banco Espírito Santo: Portugese Puinhoop

Banco Espírito Santo werd in 2014 betrokken bij een enorm witwasschandaal in Portugal .

Julius Baer: Zwitserse Zwakte

Julius Baer kreeg in 2020 opnieuw een boete voor het faciliteren van belastingontduiking en witwassen .

Bank of Cyprus: Maltezer Mysterie

Bank of Cyprus werd in 2018 beboet wegens onvoldoende antiwitwascontroles .

National Bank of Pakistan: Britse Betrokkenheid

National Bank of Pakistan werd in 2018 betrokken bij een witwasschandaal in het Verenigd Koninkrijk .

Bank of Beirut: Australische Aansluiting

Bank of Beirut raakte in 2019 verwikkeld in een schandaal in Australië vanwege witwassen .

Banco Popular Español werd in 2017 geconfronteerd met beschuldigingen van betrokkenheid bij witwassen .

Banca Monte dei Paschi di Siena: Italiaanse Intrige

Banca Monte dei Paschi di Siena werd in 2017 onderzocht in een witwasschandaal in Italië .

United Bank for Africa: Nigeriaanse Nood

United Bank for Africa werd in 2018 genoemd in een Nigeriaans witwasschandaal .

Banco do Brasil: Braziliaanse Brouhaha

Banco do Brasil raakte in 2019 betrokken bij een groot witwasschandaal in Brazilië .

Conclusie

De talrijke schandalen waarin banken wereldwijd verwikkeld zijn geraakt, benadrukken de dringende noodzaak voor een eerlijker, transparanter en veiliger financieel systeem. Bitcoin biedt een hoopvolle oplossing door de macht van financiële controle weg te halen bij centrale autoriteiten en in de handen van het volk te leggen. Het is tijd om het traditionele banksysteem te heroverwegen en de voordelen van een gedecentraliseerd alternatief zoals Bitcoin te omarmen.

“The statesman, who should attempt to direct private people in what manner they ought to employ their capitals, would not only load himself with a most unnecessary attention, but assume an authority which could safely be trusted, not only to no single person, but to no council or senate whatever, and which would be nowhere so dangerous as in the hands of a man who had folly and presumption enough to fancy himself fit to exercise it.” -Adam Smith

De groeten,

De zwarte ridder